o jednak w obydwu tych kuchniach trzeba bardzo uważać, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Gdyż niedobór tłuszczu, białka i węglowodanów może zakłócić pracę nie tylko ciała, lecz również umysłu. Bo wszystkie organy w ludzkim ciele potrzebują odpowiedniej diety.
Dieta i odchudzanie z głową
Dziś bardzo dużo ludzi w Polsce i na świecie zmienia swoją dietę po to, aby zrzucić zbędne kilogramy lub utrzymać szczupłą sylwetkę. I dlatego w swojej kuchni stosuje przepisy wegetariańskie i przepisy wegańskie. Kuchnia wegetariańska może zapewnić spadek wagi ciała pod warunkiem, że w menu nie przekracza się zalecanej liczby kalorii. Natomiast kuchnia wegańska stanowi pułapkę, bo może doprowadzić do zrzucenia kilogramów, lecz bardzo ogranicza ilość produktów żywnościowych w menu, co może wpłynąć na pogorszenie stanu zdrowia.
W zupełności wyklucza ona zarówno mięsa
Kuchnia wegańska jest bardzo restrykcyjna, jeśli chodzi o stosowane produkty. W zupełności wyklucza ona zarówno mięsa, jak i inne produkty, które uzyskuje się właśnie od zwierząt. I dotyczy to również serów, twarogów, miodu, czy jajek. Nie oznacza to jednak, że przepisy wegańskie są nudne. Wręcz przeciwnie, podobnie jak przepisy wegetariańskie stanowią niezwykle barwną paletę kompozycji, które są i smaczne i zdrowe. Orzechy, rośliny strączkowe, owoce, warzywa - dzięki nim można naprawdę zdrowo jeść.